Чајетина угостила децу са сметњама у развоју из Лазаревца

        Ученици са сметњама у развоју из Основне школе „Дуле Караклајић“ из Лазаревца, њих преко 40 у пратњи својих родитеља и васпитача, имали су прилику да уживају у златиборским лепотама и настави у природи.

        Неописиву радост и срећу дечију (већина њих није била даље од свог родног места) омогућила је Општина Чајетина која их је сместила у Студентско одмаралишта на Златибору.

„Морам да се захвалим свим учесницима овог пројекта јер су показали изузетну прилагодљивост свима нама и потребама свих наших ученика. Најбоље би било да сте били присутни када су излазили из аутобуса и да сте могли видети њихово одушевљење природом, Златибором, хотелом…да не причам о Дино парку и осталим многобројним садржајима. Управо смо се вратили са вожње гондолом где су били одушевљени и хвалили су се како су своје страхове успели да победе”, рекла је Бојана Љубић, дефектолог у ОШ „Дуле Караклајић“.

Бојана Љубић

„Деци прија дружење, прија им ваздух, шетња, активности које сте нам омогућили, тако да се врло лепо друже, врло лепо се социјализују. Неки се по први пут одвајају од родитеља и од куће и ово је заиста велика ствар за њих”, напоменула је Снежана Ранковић.

„Нама је овде прелепо, за децу свакаквих занимљивости има, а нико од њих није заплакао нити направио неки проблем за све ове дане”, истакла је Драгица Иванковић.

Сам пројекат боравка ове деце иницирао је лазаревчанин Милинко Шаренац који је у договору са школом упутио молбу општини Чајетина, а која је одмах позитивно одговорила.

„Пратећи дешавања у чајетинској општини и након што сам увидео колико се брину о деци са територије своје општине, а и шире, одлучио сам у договору са директором школе Мирославом Давидовићем, да пошаљем допис овде на Златибор. Ја живим одмах поред школе и ову децу виђам свакодневно. Мислим да би наша општинска власт могла много више да уради за нашу децу”, изјавио је Милинко Шаренац.

Милинко Шаренац

А деца ко деца препуна су била утисака и просто нису могла да се одлуче шта им се то највише допало на Златибору. Лепо време, срдачност и предусретљивост домаћина допринели су позитивним реакцијама:

„Највише ми се допао панорамски точак и хотел у ком смо смештени”.

„Вожња гондолом је била прелепа и ја бих се возио поново. Лепо ми је овде на Златибору и свиђа ми се хотел”.

„Највише ми се свидео Дино парк јер обожавам диносаурусе”.

„Много ми се свиђа хотел и златиборска храна, Дино парк и језеро у вечерњим сатима”.

У име општине Чајетина, помоћница председника општине за односе са јавношћу Марија Јеремић, захвалила се свима који су помогли реализацију овог пројекта.

Споменула је Дино парк који је омогућио обилазак овог сјајног парка, потом ЈП „Голд гондолу” Златибор које је омогућило бесплатну вожњу за све малишане.

Оно што је посебно истакла и што ће деци остати у лепом сећању био је сусрет између деце која похађају Дневни боравак за децу са сметњама у развоју „Зрачак” из Чајетине и деце из Лазаревца.

        (Извор и фотографије: zlatiborpress.rs)