Београд: Препорука за ношење заштитних маски у свим здравственим установама

На седници Радне групе Министарства здравља за поступање у условима пандемије COVID-19, у понедељак, 18. септембра у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ , донета је препорука за поступање на нивоу примарне заштите болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

Препоруке су следеће:

На нивоу примарне здравствене заштите:

• Значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике.

• Обавезно је тестирање на COVID-19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције.

• Обавезно тестирање контаката са COVID позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије COVID-19.

На нивоу болничких установа:

• Тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије COVID-19.

• Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама

• Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење

• Забрана посета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе

• Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних 7 дана изврше процену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају предлог мера, као и да на даље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институом/заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије COVID-19.

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.