Здрава Србија: Поседовање ватреног оружја код миграната je кривично дело тероризма

        У седишту Здраве Србије у Београду, а поводом све чешћих проблема грађана Србије са илегалним мигрантима, јавности су се пре неки дан обратили др Јована Стојковић, подпредседница Здраве Србије и Томислав Стевовић, повереник Здраве Србије за Београд.

„Нисам правник, али сам питала правнике шта значи то када се код неког илегалног мигранта на територији Србије пронађе аутоматско оружје. Рекли су ми да би то требало да буде оквалификовано као кривично дело тероризма, али не знам да ли је ико од тих приведених људи оптужен за тероризам у Србији“, навела је др Јована Стојковић, потпредседница Здраве Србије (ЗС) након све чешћих сукоба како међу самим мигрантима, тако и између њих и локалног становништва Србије.

„Мигрантска криза, која има свој врхунац за грађане појединих градова и општина Србије, као што су Суботица, Кикинда, Нови Кнежевац или Обреновац, наставила је Стојковић, уз све чешћу употребу ватреног оружја, представља велики проблем за чије решавање не постоји политичка воља. Уверена сам, а то су ми потврдили и грађани који су имали директних проблема са илегалним мигрантима, да наша полиција прати кретање и активности миграната, да зна за све илегалне, праве војне кампове, али да немају одобрење да правовремено и на прави начин реагују. Нити од званичних органа, нити из медија, грађани не могу да сазнају шта се дешава након привођења насилних миграната тј. да ли се они кривично гоне или се одмах пуштају без икакве казне“.

Стојковићева је изнела лично искуство са недавне трибине у Суботици на којој су грађани износили своје проблеме са илегалним мигрантима и који су наводили често неадекватно реаговање полиције која би им саветовала „не отварајте прозоре и не прилазите шуми“, тој шуми у којој је полиција недавно пронашла праве војне кампове, са аутоматским наоружањем и војно способним мигрантима.

Др Јована Стојковић, фото: Милош Мишков – Бета

„Да ли се неко у Србији бави тиме како ти илегални мигранти долазе до аутоматског оружја? Специјализована агенција Европске уније за контролу наоружања се баве само процесом разоружавања грађана Србије, а зашто се не бави и моделима разоружавања илегалних миграната у Србији. Код актуелне власти нема политичке воље за решавање овог проблема зато што се она одавно прихватила обавезе да прихвата те мигранте, без икаквих безбедносних провера, а чак је и повереник за заштиту равноправности. Бранкица Јанковић недавно изјавила до би пуста села Србије требало да се населе мигрантима. Бивши министар Зоран Ђорђевић је потписао и такозвани Маракешки пакт о миграцијама у коме се, између осталог, наводи да ће медији у земљама потписницама, самим тим и у Србији, само позитивно извештавати о мигрантима и да ће сваки негативан став у вези са њиховим активностима у нашој земљи бити посматран као говор мржње“, додала је Стојковић.

„Званично ћемо питати МУП да ли је неко од тих миграната код којих је пронађено аутоматско оружје оптужен за тероризам, да ли се уопште кажњавају и тако даље. Уколико буде постојала политичка воље, држава би одмах могла да појача одбрану државних граница, чак и враћањем војске, уколико не постоји поверење да полиција то може да ради, затим да пооштри услове за боравак илегалних миграната у Србији. Са друге стране, медији би могли реалније да извештавају у вези са активностима тих илегалних миграната, поготову оних који поседују наоружање и који бораве у правим војним логорима уз границе Србије, као и да извештавају о процесима који се воде против тих насилних миграната. Тиме би се неки будући насилни мигранти одвраћали од жеље да долазе у Србију у којој се такво понашање строго кажњава. Србија не сме да буде препозната као земља у коју може да се уђе без докумената, да се у њој набави оружје и да се ради шта се жели“, закључила је Стојковић.

Томислав Стевовић, фото: Милош Мишков -Бета

Томислав Стевовић, повереник Здраве Србије за Београд, дипломирани економиста из Обреновца, београдске општине која се, као једна од првих, пре неколико година срела са мигрантским таласом је додао да се у мигрантском центру у Обреновцу константно налази преко 1.000 миграната. „У Обреновцу константо расте напетост у вези са насилним понашањем илегалних миграната. Грађани се брину за своју безбедност и за безбедност своје деце када треба да иду у школу. Мигранти долазе у Центар за мигранте када желе, одлазе када желе, свађају се са комуналном милицијом и, поврх свега, немају никаква документа код себе“ навео је Стевовић.

„Здрава Србија предлаже да се побољша контрола тих миграната, првенствено поред центара у којима су они настањени, да имају лична документа код себе и да имају одређено време када могу да дођу у центар Обреновца. Они константно праве журке и окупљања на јавним местима и константно праве инциденте и проблеме. У претходне две године су полицији често пријављивани напади на млађе жене са децом и туче по парковима уз коришћење хладног оружја“, додао је Стевовић.

Стевовић је навео да су грађани Обреновца писали петиције, излазили на улице када је то било потребно, међутим, никакво конструктивно решење није направљено по том питању. „Ми из Здраве Србије ћемо сигурно боље да се позабавимо тим проблемом и да покушамо да са актуелним режимом нађемо решење како да грађани Обреновца, али и целе Србије, живе безбедније“ закључио је Стевовић.