Алибунар: Министар Вучевић отворио Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини

Да је кампања за предстојеће изборе (ванредне и редовне) увелико кренула говори и чињеница да се министар одбране Милош Вучевић у последње време просто „растрчао“ по Војводини. „Дани лудаје“ у Кикинди, „Дани породице“ у Перлезу и Сајам стваралаштва сеоских жена Војводине само су неке од манифестација које обилази и отвара министар ресора силе.

Лепо је то кад се неко из врха власти „одазове“ позиву неког организатора, међутим, у оваквим случајевима проблем је онда у позивару, јер, несхватљиво је да се на гастрономским манифестацијама или догађајима где се промовише пронаталитетна политика не позивају и министри који покривају те области. Али, како год.

Поред министра Вучевића 14. Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини који се одржавао у Девојачком бунару посетила је и саветница председника Србије Верица Лазић.

Оба госта изразила су задовољство што се жене широм Војводине и Србије организују у бројна удружења која се поред очувања традиције, обичаја и старих заната баве и неким видом хуманитарног активизма.

Фото: Printscreen

Нагласили су и да су овакве манифестације посебно важне у ери нових технологија и свеукупне глобализације, као и „да су наше мајке, баке и сестре, живе слике нашег порекла и основа нашег опстанка“.

Иначе, први Сајам је одржан 2009. године на иницијативу Покрајинског завода за равноправност полова, поводом 15. октобра, Међународног дана сеоских жена. Циљ манифестације која се сваке године одржава у другом месту је да се промовише креативно стваралаштво жена из руралних средина Војводине, препозна њихов предузетнички потенцијал и дух.

Фото: Printscreen

Поред бројних удружења жена на овој манифестацији су присуствовали и Марина Томан, начелница Јужнобанатског управног округа, Ивана Крсмановић, директорка Покрајинског завода за равноправност полова, Зорана Братић, председница Општине Алибунар и Александар Стевановић, градоначелник Панчева.