Свечано отворено ново седиште Савеза Срба у Араду

                У понедељак, 18. септембра свечано је отворено ново седиште Савеза Срба у Араду, у суседној Румунији. Под новим кровом поред седишта Месне организације Савеза Срба у Араду наћи ће се и Српски културни центар, затим музеј „Сава Текелија“ и библиотека „Еустахија Арсић“.

                Свечаном отварању нових просторија присуствовали су бројни гости: челници жупаније Арад, града Арада, представници Румунског парламента, дипломатског кора, националних мањина, представници Срба из Мађарске, представници Музеја Војводине, Владе Републике Србије и Српске православне епархије темишварске.

                Самом чину отварања претходило је освећење и читање благословене молитве од стране свештенства Епархије темишварске, а у склопу свечаности приређен је и културно-уметнички програм.

Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији
КУД “Коло” Арад

                Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији и члан Румунског парламента истакао је значај нових просторија не само за афирмацију националног, културног и верског идентитета Србе који живе у Араду, него и у читавој Румунији.

                „Ово је један од бисера у низу инфраструктурних улагања Савеза Срба и није случајно што је то Арад, где су нас великани српске историје задужили и обавезали да идемо путем очувања националног идентитета. Желимо да ово место буде центар окупљања и састајања свих нас, не само Срба, него и Румуна и других који поштују српску културу, веру, језик, писмо и обичаје“, истакао је, између осталог, Огњан Крстић.

                Поред Крстића присутним гостима и званицама обратили су се Дарко Воштинар, подпредседник Савеза Срба за арадску жупанију, Стефан Томашевић, амбасадор Србије у Букурешту и други високи гости.

Музеј “Сава Текелија”

                Треба рећи и да је уз помоћ Музеја Војводине те вечери отворена и стална поставка изложбе „Сава Текелија“, ауторке Милкице Поповић. Ова изложба ће поред уметничког имати и едукативни карактер, односно она ће помоћи да се сагледа значај и важност Саве Текелије не само за Србе у Араду, него и за Србе у Мађарској и Војводини.

                (Извор и фотографије: Наша реч, Темишвар)