Министарка пољопривреде: Исплаћено је 95 одсто субвенција пољопривредницима

        У Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства одржан је јуче састанак министарке Јелене Танасковић са представницима седам удружења пољопривредника, потписника Споразума о сарадњи у области пољопривреде из маја месеца ове године, а по иницијативу самог министарства.

        Наиме, дан након што су представници пољопривредних удружења најавили састанак на коме ће разматрати организацију нових протеста због неиспуњавања Споразума о међусобној сарадњи из маја месеца, из кабинета министарке пољопривреде стигао је позив за састанак на коме би се„заједно“ са пољопривредницима размотрило шта је све од договореног и реализовано.

        Да подсетимо, у мају месецу у Министарству пољопривреде Споразум о међусобној сарадњи потписали су: Удружење пољопривредних произвођача Суботице, Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Удружење произвођача млека „Наше млеко“, Удружење „Стиг“ Пожаревац, Удружење „За спас и опстанак сточара западне Србије“, Савез удружења пољопривредника Баната и Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља „Адрани“.

        Како стоји у саопштењу Министарства пољопривреде све тачке споразума које су биле планиране за ову годину до сада су и испуњене, а то се односи на повећање основних подстицаја за биљну производњу (подстицаји по хектару) са 9.000 на 18.000 динара, премије за млеко са 15 динара на 19 динара по литру млека, подстицаја за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 динара на 40.000 динара по грлу.

        Од 1. јануара 2024. године за остваривање права за подстицаје у биљној производњи максимална граница површине обрадивог пољопривредног земљишта са 20 хектара биће повећана на 100 хектара, затим умањена је 50% накнада за одводњавање за текућу годину и биће укинута накнада за одводњавање у потпуности од 1. јануара 2024. године. Такође, обезбеђена је рефакција, односно поврат за акцизе за гориво у износу од 50 динара по литру који ће важити од 2024. године.

        У саопштењу из Министарства се наводи и да ће листа малих складиштара који ће бити одобрени од стране Републичке дирекције за робне резерве бити проширена, на начин да за обезбеђење дају меницу, залогу у роби или хипотеку. Међу закључцима је и то да је поднета иницијатива да се у Закон о подстицајима уведе члан којим ће бити дефинисано да власник земље који не обрађује земљу не може бити корисник субвенције. Договорена је и помоћ око откупа кукуруза.

Наставак контроле увоза млека и млечних производа је такође један од закључака јучерашњег састанка, а све млекаре и сви трговци који тргују млеком и млечним производима ће подносити захтев за увоз млечних производа и добијаће дозволе које ће важити три месеца.