Београд: 99 година Радио Београда

        На данашњи дан, 1. октобра 1924. године, из студија у згради Прве хрватске штедионице у Кнез Михајловој улици број 42, са сигнала који је емитован са станице у Раковици, Радио Београд је започео свој програм. Био је то први електронски медиј на Балкану који је свој програм емитовао уторком, четвртком и суботом у периоду од 18:45 до 19:45 часова.

        Вести су писали новинари „Политике“ и „Дневних новости“ и састојале су се од берзанских извештаја између којих је текла музичка подлога коју је припремала екипа Београдске опере. Тек од 1929. године започело се са емитовањем свакодневног програма.

Банатско Ново Село 24. марта 1929. године, слушање свечаног отварања нове програмске шеме Радио Београда. Фотографија из личне архиве Војислава Пандурова, Панчево

        Радио Београд је престао са радом само 6. априла 1941. године, у току бомбардовања Београда од стране Немаца, да би након тога наставио са радом као војнички радио.

        Немци су на њему изградили изузетно снажан предајник чији се програм чуо на северу Африке и на источном фронту, а из тог периода остао је упамћен и по емитовању чувене песме „Лили Марлен“.

        Десетог новембра 1944. године Јелена Билбија је изговорила чувену реченицу: „Овде ослобођени Радио Београд“.

        Од ослобођења па све до седамдесетих година прошлог века био је најдоминантнији медиј на овим нашим просторима.