Београд: Награде за победнике конкурса „Екоопштина“

У амбасади Републике Француске у Србији јуче су додељене награде победницима конкурса „Екоопштина“, такмичењу локалних самоуправа из Србије у области заштите животне средине и одрживог развоја. Конкурс је расписан у мају прошле године са циљем размене знања и искуства у борби против климатских промена између локалних самоуправа и предузећа, а како би се подстакло њихово учешће у еколошкој транзицији Србије. На конкурсу се надметало око 300 учесника из локалних самоуправа и основних и средњих школа.

        Сам конкурс „Екоопштина“ обухватао је размену знања и примера добре праксе у неколико категорија: одрживо управљање отпадом, одрживо управљање водама, одржива урбана мобилност и енергетска ефикасност зграда. Посебну подкатегорију конкурса чини Зелене школе која је намењена основним и средњим школама у Србији.

        Пријаве је оцењивао жири састављен од домаћих стручњака са универзитета у Београду и Новом Саду, Сталне конференције градова и општина и Националне алијансе за локални економски развој.

Награде за најуспешније доделио је амбасадор Француске у Београду Пјер Кошер, а читавом догађају присуствовала је и Сандра Докић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине.

        У категорији Одрживо управљање отпадом награде су додељене општини Бачка Паланка и Граду Сремска Митровица.

        Општини Чајетина и Граду Новом Саду припала је награда у категорији Одрживо управљање водом.

Чајетина, зграда општине

        Градови Пирот и Крушевац добитници су признања у категорији Одржива урбана мобилност, док су општина Врњачка Бања и Град Врање носиоци награде у категорији Енергетска ефикасност зграда.

У категорији Зелене школе – Франкофонија (школа у којој се учи француски језик) награда је додељена Основној школи „Карађорђе“ из Велике Плане, односно истуреном оделењу из Великог Орашја за пројекат Еколошке активности које се примењују у школи, а у категорији Зелене школе признање је добила Основна школа „Васа Живковић“ из Панчева за пројекат “Еко азбука Васиних ученика”.

После доделе награда, потписан је нови Споразум о сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, који ће омогућити проширење пројекта Екоопштина и постати део иницијативе Зелена агенда за Србију која се спроводи од 2021. године.

У изјави за Танјуг Пјер Кошер је изјавио да климатске промене и деградација животне средине представљају егзистенцијалну претњу Европи и свету и да кроз спровођење мера за заштиту животне средине радимо сви заједно на трансформацији континента модерном, ресурсно ефикасном и конкурентном економијом.

Он је даље напоменуо да се подржавају сви пројекти који се тичу заштите животне средине и одрживих градова, јер је то један од темеља за улазак Србије у ЕУ и да амбасада са оваквим идејама даје свој допринос томе.

Самом догађају присуствовала је и заменица шефа делегације ЕУ Пламена Халачева.