Панчево: Позив младима за бесплатну школу новинарства „Омнибус“

   

     У току је пријављивање за седму генерацију бесплатне Омладинске школе новинарства коју организује Удружење за општу културу и слободно информисање „Омнибус“.

        Удружење за општу културу и слободно информисање „Омнибус“ и ове јесени ће приступити реализацији програма Омладинске школе новинарства, коју ће све до пролећа следеће године похађати седма генерација полазника. За своје место у овом бесплатном новинарском курсу могу се пријавити сви заинтересовани млади људи узраста од 15 до 25 година. Пријаве у којима је потребно да наведу име, презиме, године старости, занимање, разлоге због којих желе да похађају ову школу и шта од ње очекују, кандидати треба да доставе до четвртка, 2. новембра 2023. године до поноћи, на е-маил адресу: omnibuspancevo@gmail.com

        Током деветнаест недеља и на исто толико интерактивних радионица полазници ће стећи основна знања о новинарској професији, о медијској писмености, упознати се са темељним занатским правилима и етичким стандардима професионалног новинарства, научити базичне практичне вештине, и добити шансу да активно учествују у креирању медијских садржаја. Поред журналистичких радионица у оквиру пројекта планирано је организовање неколико догађаја с различитом тематиком, као и посете београдским редакцијама.

        Новинарске радионице ће се и у овом циклусу одржавати суботом у просторијама Медијског склоништа Панчево (Змај Јовина 19а). У реализацији новог пројекта ће опет учествовати велика група сарадника, новинари са вишедеценијским искуством, дизајнери, ИТ стручњаци, активисти НВО, и, у улози вршњачких едукатора, учесници претходних циклуса новинарских радионица, који су по завршетку курса наставили да сарађују са овом организацијом и већ стекли искуства самосталног креирања и објављивања новинарских текстова. Омнибусовци су расположени да сарађују и са свим заинтересованим организацијама цивилног друштва и појединцима који деле елементарне вредности антифашизма и локал-патриотизма у циљу унапређивања нашег заједничког животног простора, те их све овим путем позивају да им се обрате. Сви грађани којима су блиске вредности грађанског друштва, узајамност и солидарност, антифашизам, толеранција према другом и другачијем, напредовање локалних заједница у Граду Панчеву, подизање нивоа квалитета живота грађана, добродошли су!

        Данас у нашем граду (а и у Србији) на делу је скоро па институционално гушење објективног, критичког и независног новинарства. Овакво стање у медијима директно угрожава право грађана на објективно и критичко информисање, што значи да се „Омнибус“ овим пројектом обраћа целокупној популацији Града Панчева, али и шире. Покретањем школе новинарства омнибусовци намеравају да потенцирају партиципацију младих као будућих носилаца и креатора медијског садржаја, што је у журналистичком смислу изузетно дефицитарно на укупном медијском простору у држави, а свакако и у нашем граду. Реализација пројекта је значајна и за нашу локалну заједницу јер помаже младим заинтересованим за професионално новинарство да дају свој допринос успостављању дијалога неистомишљеника и развоју демократских односа у друштву.

Са једне од радионица

        Простор који организатори замишљају да створе треба да буде отворен и за друге друштвене групе и појединце који активно раде на решавању проблема у локалној заједници. Активисти „Омнибуса“ сматрају да њихове активности имају потенцијал повезивања свих активних учесника у локалној заједници, односно да едукација и умрежавање има потребну снагу и капацитете да свим грађанима, а посебно младим у Панчеву, омогуће да остваре своје потенцијале слободним изражавањем и разменом мишљења и искустава. Унапређени услови рада интернет-радија „Омнибус“ (концепт цивилног медија) представљају отворену платформу за даље професионално напредовање младих новинара и за стварање јавног простора у који се могу пласирати различите идеје, што недостаје граду. То ће бити место едукације, слободног и објективног информисања и организовања младих из локалне заједнице, као и свих заинтересованих појединаца и организација из нашег града.