Панчево: Министарка Ирена Вујовић обишла радове на новој линији за одвајање отпада

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је у понедељак, 6. новембра Рециклажни центар у Панчеву поводом радова на изградњи линије за сепарацију секундарног отпада, а којом се повећава сама стопа рециклаже. Министарку су дочекали Александар Стевановић, градоначелник Панчева и Мишо Марковић, директор Јавно комуналног предузећа „Хигијена“ Панчево.

„Задовољство ми је што сам данас у Панчеву где обилазим радове на новој хали и опреми како би на овај начин, заједничким снагама, повећали проценат рециклаже у складу са принципима циркуларне економије. Стара линија није била довољног капацитета и зато се улажу значајна средства, више од 170 милиона динара, у нову опрему која ће омогућити секундарнo одвајање отпада по најсавременијим стандардима. Хвала Граду Панчеву, градоначелнику и директору јавно комуналног предузећа, што су кандидовали добар пројекат којим ћемо заједно унапредити квалитет живота сваког грађанина Панчева“, рекла је Ирена Вујовић.

Министарка је истакла да је предуслов за бољи квалитет животне средине и примарно одвајање отпада већ у домаћинствима, на чему Панчево интензивно ради. Само кроз пројекат Одвајамо, који Министарство спроводи уз подршку ЕУ, Град је добио неколико хиљада канти и контејнера и два камиона смећара.

Ирена Вујовић у Панчеву, фото: Printscreen

Такође, Вујовић је рекла да је, само кроз пројекте Министарства заштите животне средине, у Јужнобанатском округу током три године уложено више од 100 милиона динара у пошумљавање и озелењавање, замену котлова у топланама, јавним установама и санацију девастираног земљишта.

Александар Стевановић је истакао да је нова линија за сепарацију пројекат који се реализује заједничким снагама са Министарством, чија је укупна вредност 180 милиона динара, који се са 150 милиона динара финансира средствима Министарства и са скоро 30 милиона из града. По Стефановићу са овом линијом ће се још више побољшати системи примарне и секундарне селекције, што ће имати велики утицај на заштиту животне средине, јер ће отпад бити враћен у процес рециклаже, а потом и на нову употребу.

Директор ЈКП „Хигијене“ Мишо Марковић је најавио да ће нова линија за сепарацију секундарног отпада бити завршена до краја године, да је у читавом процесу од одвајања до рециклаже била битна и едукација суграђана, а што су спровели запослени и менаџмент предузећа.