Штрајк дела радника поште и даље траје

Због плата које су 50 хиљада динара 24. октобра почела је спонтана обустава рада у „Пошти Србије“ и тренутно је овај вид протеста, по речима запослених који су у штрајку, захватио око 50% радних јединица у том предузећу. У међувремену штрајку су се придружили и активисти Синдиката радника поште „Слога“ који заједно са осталима траже повећање плата за најмање 30%, запошљавање нових радника и исплату зараде из добити за претходну годину.

Са друге стране, вршилац дужности директора „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић позвао је раднике који протествују да се врате на посао и обећао повећање зарада по учинку уз редовно повећање које је најавила Влада Србије од 1. јануара.

Такође, он је предложио и више мера за побољшање материјалног положаја запослених и аболирање од казни свих који се врате на посао. Једна од мера које је предложио је да се на одређено време запосле људи на местима где је велико оптерећење послом.

Директор Ђорђевић се сагласио да је стање у Пошти било лоше и да разуме незадовољство радника, али да сами протести штете угледу фирме. Додао је да извештај за девет месеци показује да је пословни приход 24 милиона евра и бољи је него претходних година.

Међитим, Удружени синдикати Србије „Слога“ указују на прогон неких од радника у виду анекса уговора о раду (распоређивању у друге радне јединице) и указују да је то одмазда због актуелног штрајка.

Синдикалци захтевају хитно повлачење спорног анекса уговора за неке од радника и синдикалних представника и позивају све раднике „Поште Србије“ да подрже своје колеге.

По информацијама које наш портал поседује штрајк је кренуо из Новог Сада и Врбаса, па се потом проширио на неке делове Београда, Поштанском центру у Панчеву и Земуну, а данас у штрајку има око 50 одсто радних јединица.