Банатско Ново Село: Млади имају снагу да иницирају позитивне промене

        Протекле недеље ученици Основне школе „Жарко Зрењанин“ били су домаћини гостима – ученицима из Италије и Малте, у оквиру активности „Study Visit“и у пројекту „Empowering Youth“ (Оснаживање младих), кроз едукативни програм Desing fror Chage Serbia, а који реализује невладина организација Омладински центар Вега из Београда.

        Овај међународни програм основан је у Индији 2009. године и до данас се проширио у више од 60 земаља.

        Главни фокус DFC-а је разумевање проблема из перспективе свих оних који су укључени и погођени ситуацијом. Деца потом замишљају, стварају и спроводе решења, имајући у виду своје закључке о потребама оних којих се тај проблем тиче.

        Како су на недавном међународном сусрету ученика и наставника основних школа у Београду ученици осмог разреда из Банатског Новог Села на челу са Анастасијом Поповић и Маријом Бодрожић, својим пројектом „Како да учим ишта кад не једем ништа“ – методологијом Desing for Chage“ (Дизајном за промене), освојили прво место, представници Омладинског центра Вега заједно са децом из Италије и Малте посетили су школу у Банатском Новом Селу.

        Добродошлицу својим вршњацима млади новосељани исказали су обучени у народну ношњу свог родног краја, као и кроз понуду специјалитета овог поднебља.

        Радни део посете подразумевао је видео презентацију награђеног пројекта, са његовим циљевима, активностима и досадашњим резултатима, односно доприносу самог пројекта учесницима у његовој реализацији и локалној заједници.

Након презентације организован је и интерактивни део посете где се кроз разговор сазнало о искуствима и изазовима кроз који су чланови Новосељанског тима пролазили у различитим фазама реализације свог пројекта.

Фото: Printscreen