За регистрована домаћинства до 3 милиона динара бесповратних средстава

У току је припрема Уредбе Владе Србије и Министарства туризма и омладине која би омогућила да сва регистрована домаћинства која буду испуњавала услове могу да очекују до 3 милиона динара бесповратне подршке за пројекте у туризму. Уредба се односи на градњу туристичких објеката од дрвета, проширење постојећих капацитета и мобилијара за туризам. Такође, уз помоћ бесповратних средстава регистрована домаћинства ће моћи да покрену производњу и паковање брендираних ракија и других прехрамбених производа за потребе туристичке понуде.

Како се најављује ова Уредба је у завршној фази припреме и очекује се да ће бити на снази од Нове године.

Туристички посленици на Златибору истичу да спровођење ове иницијативе представља кључни корак у пружању подршке домаћинствима која желе да се баве туризмом, а што само по себи пружа разноликост туристичке понуде као и очувању традиције.

Златибор

Из Туристичке организације Златибор наводе да већ данас сви они који желе да осете чари златиборских села то могу да приуште посетама Сирогојну, Гостиљу, Рожанству, Љубишу, Мачкату, Рудинама, Семегњеву, Кривој Реци, Рибници…

Поред добре саобраћајне повезаности у овим селима туристима се нуде и одговарајући смештајни услови за несметан боравак и уживање у природи. Осим ресторана са националном кухињом, припремања хране у самим сеоским домаћинствима, посете културно-историјских и природних знаменитости, туристи свој одмор могу употпунити и планинарењем, вожњом бицикла шумским стазама, риболовом на чистим планинским потоцима, јахањем, излетима. 

Добра понуда постоји и како Златибор последњих година бележи рекордне посете како домаћих тако и страних туриста, повећање додатних смештајних капацитете у сеоским срединама допринела би још јачем економском оснаживању становништва ове туристичке регије.

Туристичка организација Златибор ће у наредном периоду обићи месне заједнице, сеоска туристичка домаћинства где ће свим заинтересованим помоћи око процедура и аплицирања на предстојећем конкурсу, истичу у овој успешној организацији.