Све више паора на протестима широм Србије

        Протест пољопривредника ушао је у трећи дан. И данас је део незадовољних пољопривредника блокирао неке од саобраћајница, путне петље, али и прилаз рафинерије у Новом Саду.

        Протествовало се на путним правцима у Суботици, Бачкој Паланци, Гложану, Челареву, Товаришеву, Бачу, Сомбору, Кикинди, Бачком Петровцу, Старој Пазови, Зрењанину, Ченти, Баваништу, Банатском Брестовцу, Долову, Црепаји, Банатском Новом Селу, Пожаревцу, Рачи Крагујевачкој.

Долово, фото: Банатски добошар

        Овим поводом огласила се и министарка пољопривреде Јелена Танасковић, која је истакла да је пољопривредницима упућен позив за преговоре, али су они, како каже, то одбили. Она тврди и да је свих 13 тачака из споразума од маја месеца испуњено, и да су протести политизовани.

        Протест је организован и на излазу из Челарева према Новом Саду, а где паори периодично пропуштају сеобраћај у оба смера.

Фото: Prinscreen

        Душан Крмар, један од учесника протеста из Челарева дао је изјаву за локалне медије где је изјавио, да су пољопривредници са правом љути јер министарство пољопривреде и Влада Србије нису у буџету за наредну годину унели ставке које су биле предмет преговора из маја месеца ове године.

        „Са министарком је договорена продаја горива без акцизе, само са пдв-ом. Ми данас у Србији имамо најскупље гориво у региону, скупље од Босне и Херцеговине, Северне Македоније или Хрватске. Код нас је гориво за пољопривреднике 179 динара, а рецимо у Хрватској, 105 динара. У Републици Српској, ентитету под протекторатом, гориво је 100 динара. Република Српска има програм, софтвер где пољопривредници провуку своју картицу и она им учита колико горива могу да добију и где се цена аутоматски спушта на договорену цифру за пољопривреднике. Код нас тога нема, а премијерка Брнабић се хвали дигиталним друштвом“, изјавио је Душан Крчмар.

        По његовим речима и субвенције по хектару су велики проблем, јер цифра од 12.000 плус 6.000 динара су најмање у региону. Румунија даје 270 евра, а непризната држава Косово чак 300 евра субвенција својим пољопривредницима по хектару.

У Банатском Новом Селу протест и блокада међународног пута Београд – Темишвар је кренула од 13:00 часова и по речима организатора трајаће до даљег. На свака 2 сата блокада је по 15 минута.

Банатско Ново Село, фото: Банатски добошар