Улагање државе у Златиборски крај у циљу је опстанка народа на тим просторима

        Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је за изградњу и рехабилитацију путне мреже у општини Чајетина до сада уложило 870 милона динара, а за саобраћајницу од Златибора до Борове главе (у дужини од 14 километара), по речима министра Горана Весића, до сада је завршено нешто више од седам километара и опредељено је 556 милиона динара. Остатак радова је предвиђен до јуна следеће године.

        Весић је нагласио „да се ради и пут за Поникве који ће бити значајан за све туристичке садржаје који се овде граде као што су гондола, голф терен и све остало што председник Стаматовић намерава да уради, за шта ће бити неопходан аеродром“. Такође, навео је министар, урађена је обилазница око Златибора у дужини 9,6 километара и до сада је завршено око 2,5 километара, а остатак се ради следеће године.

„Наставићемо да радимо на територији општине Чајетина и очекују нас радови на рехабилитацији пута од Сушице до Златибора, у дужини од неких осам километара у вредности радова од око 400 милиона динара. Када завршимо радове до Борове Главе, настављамо са реконструкцијом пута до Нове Вароши. У наредних четири године  магистрални пут преко Златибора до Нове Вароши ће постати локални пут тј. њиме се неће кретати камионски саобраћај. Следеће године почињу радови на делу аутопута од Пожеге до Дуге Пољане и даље према Црној Гори, а дали смо налог да се пројектује и брза саобраћајница од Нове Вароши до Дуге Пољане. Са друге стране, када будемо почели да градимо део аутопута од Пожеге до Котромана, који ће имати излаз ка Златибору код Сушице, пут преко Златибора ка Новој Вароши неће имати оволико оптерећење.

Када рехабилитујете пут и када изградите нови пут, то значи развој туризма и развој локалног бизниса, то значи нове инвестиције, јер ниједан инвеститор не жели да дође тамо где нема доброг пута и брзе пруге. Нове инвестиције значе нова радна места, што даље значи виши животни стандард и тако се кроз изградњу саобраћајне инфраструктуре подиже домаћи бруто производ и подиже се Србија. У прилици смо да растом БДП-а сустигнемо развијене европске земље и то радимо кроз изградњу саобраћајне инфраструктуре што је основа за даљи привредни раст“, закључио је Весић.

Радовима на деоници Златибор – Борова Глава је предвиђена замена два слоја асфалта и подлога на местима где је то потребно. Предвиђена је и изградња три кружна тока у близини Златибора који ће побољшати безбедност на скретању за Торник, на скретању за Златибор и на скретању за село Сирогојно. Главни резултат реализације овог пројекта ће бити побољшање безбедности тј. прегледности у стрмим усецима.

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић је овом приликом нагласио да су сва улагања владе и министарстава веома значајни за опстанак народа на овим просторима. „Регионално повезивање је веома значајно, јер не можемо да правимо границе на територијама појединих општина већ морамо да се повезујемо. Све што смо заједно урадили са владом и министарствима показује да овај крај има будућност, да овде вреди улагати и да ове саобраћајнице повезују људе и стварају повољан амбијент за долазак и страних инвеститора“.

Стаматовић је додао да су се Општина Чајетина и читав овај крај определили за развој туризма и пољопривреде као две комплементарне гране које могу да се допуњују.

„Један од важних услова за то је и да имамо добре регионалне и локалне саобраћајнице које су у надлежности локалне самоуправе. На локалу морамо да се ујединимо, да се удружимо, јер је то једини пут и начин како може да се развија и унутрашњост Србије, да се Србија децентрализује и да се улаже у ове крајеве као што је Златиборски округ. Са пројектима у најави он ће сигурно имати будућност и перспективу.

Милан Стаматовић

Према броју гостију и према резултатима које овде остварујемо и та регионална инфраструктура мора бити доступна свим грађанима и она мора да буде безбедна. Деоница пута на којој се сада налазимо није реконструисана од момента изградње, тј. преко 30 година. Овом рехабилитацијом ће се свим путницима обезбедити додатна безбедност и комфор. На деоници од Крста до Јокине ћуприје је било безброј удеса, тако да ће ова реконструкција обезбедити једну сигурност свим путницима који пролазе преко Златибора и одлазе за црногорско приморје. Остаје нам још само да реконструишемо деоницу од Сушице до Златибора и надам се да ћемо то урадити наредне године“, навео је на крају Милан Стаматовић.

(Извор, сајт Општине Чајетина)