У неколико места јужног Баната плива се за Богојављенски крст (фото)

                У петак , 19. јануара на тамишком кеју у Панчеву организује се традиционално пливање за часни Богојављенски крст. Самом пливању претходи служба у Преображенском храму, а потом и литија до градског купалишта, где ће тачно у подне одважни момци и девојке пливати до Часног крста.

У Ковину се ове године организује десето пливање за часни Богојављенски крст. Након литургије у Храму Светих Архангела традиционалном литијом Крст се проноси до Дунава где ће се у 12:00 часова организовати јубиларна манифестација.

На тамишкој главној плажи у Опову Црквена општина Српске православне цркве по трећи пут организује Богојављенско пливање за Часни крст. Након литургије у Храму Преноса моштију Светога Николаја у 11:30 часова организоваће се свечана литија ка обали Тамиша и пливање до Богојављенског крста.

Црепаја, насеље у општини Ковачица ове године ће организовати пето пливање за часни Богојављенски крст. Као и ранијих година након службе у Храму Успења пресвете Богородице Крст се литијом доноси до језера где ће се обавити пливање.

У Вршцу се пливање за Богојављенски крст организује по 13. пут. Након службе у Саборном храму литија са Часним крстом кренуће пут Градског језера где ће се организовати традиционално пливање за ову хришћанску реликвију.

Од свих пливања за Богојављенски крст у јужном Банату најинтересантнији догађај организује се у општини Бела Црква, у месту Врачев Гај. Наиме, у организацији Месне заједнице Врачев Гај и Црквене општине Српске православне цркве у том месту, од 1991. године организује се Богојављенско окупљање на реци Нери, а у коме учествују и Срби из Соколовца, из суседне Румуније. Након службе у Храму Сабора светих Архангела у Врачев Гају и службе у храму посвећеном Преносу моштију Светог Николе у Соколовцу литијама (са једне и друге стране границе) које ће предводити Његово преосвештенство епископ банатски господин Никанор и епископ будимски и администратор темишварски Лукијан (Пантелић), долази се до реке Нере где ће заједно одважни Срби из Србије и Румуније пливати до Часног крста.