Гостиље као кандидат за најбоље туристичко село из Србије

Комисија Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије одлучила је и да златиборско село Гостиље буде у избору за најбоље туристичко село у свету. Такмичење, односно сам конкурс расписала је Светска туристичка организација Уједињених нација и он траје до 25. априла. По пропозицијама конкурса свака земља може да има три кандидата.

Гостиље се налази подно Чиготе и Борковца на надморској висини од 1.000 метара и броји око 400 душа. Оно је од центра Златибора удаљено 25 километара и најпознатије је по истоименом водопаду на току Гостиљске реке који се обрушава са 22 метра висине.

Овај чувени водопад, бисер природе, за кога се везују легенде да се ноћу под њим купају виле, само је један у низу од још десетак мањих водопада и врела који се спуштају све до реке Катушнице. Надомак водопада налази се дечије игралиште, уређен паркинг, фудбалски терен и базен који је једно од најпожељнијих златиборских купалишта током лета.

За сам Гостиљски водопад везује се и легенда да ако момак и девојка прођу иза водопада, пратиће их љубав до краја живота. И то је прича старих мештана која се преносила са колена на колено.

Поводом ове легенде која се шири све је више заљубљених парова који се одлучују за веридбу и венчања поред водопада. Из тог разлога су из Туристичке организације Гостиље поставили и платформу.

Но, поред ових природних лепота село Гостиље туристима нуди и посету Раковачкој пећини из које извире Раковачки поток, а која обилује пећинским накитом, очувану воденицу на реци Врело, родну кућу Димитрија Туцовића (1881–1914) – правника, политичара, новинара и публицисте, рибњаке пуних пастрмки, а околина пружа идеалне услове и за сакупљање лековитих биља, спортски туризам, риболов. И оно што је важно ка свим локалитетима воде добри путеви и обележени путокази.