У знак сећања на Срђана Алексића

        На адресу нашег портала стигло је обавештење од стране Грађанске акције Панчево, о њиховој акцији у суботу, 27. јануара, и ми га преносимо у целости.

        Грађанска акција Панчево позива грађане да у суботу, 27. јануара 2024. године у 14 сати присуствују полагању цвећа на спомен плочу Срђану Алексићу на јужној фасади зграде Градске управе и да се на дан када је пре 31 године преминуо, заједно подсетимо његовог херојског дела које је и проузроковало његову трагичну смрт.

        Покушавајући да на пијаци у Требињу одбрани свог комшију Алена Главовића, Срђана су 21. јануара 1993. године напали и пребили припадници Војске Републике Српске. Преминуо је од задобијених повреда неколико дана касније, 27. јануара 1993. године у 27. години живота.

        Позивамо вас да и овом приликом одамо пошту човеку који је „Умро вршећи своју људску дужност“, човеку који данас представља појам исконског херојства. Позивамо вас да својим присуством искажете поштовање према човеку који је од почетка рата успео да уједини Нови Сад, Панчево, Београд са Сарајевом.

        Порука коју нам је Срђан Алексић оставио јесте да је „Херој онај ко даје свој живот, за највећи смисао живота“. Срђан Алексић заслужује трајно поштовање, да младим људима буде узор, а да његово дело свима буде пример части и морала.