Дух Златибора у филму „Божић у Србији“

        На снежном Златибору снима се филм америчко-енглеске продукције „Божић у Србији“, редитеља Рајана Девара. Главна улога поверена је светски познатој глумици Каприс Буре, а која је и продуценткиња филма.

        Главна заслуга за долазак америчких филмаџија на „Златну планину“ припада Младену Лазаревићу, Златиборцу из Трнаве и Гостиља (два суседна села), како за себе воли да каже. Живот је овог човека прво одвео у Мађарску, па затим у Чешку где живи с породицом и води веома успешну грађевинску фирму.

        Лазаревић се стицајем околности недавно у Шпанији упознао са глумицом и продуценткињом Каприс Буре, са којом се био толико зближио да је она са својим сином била његов гост на Златибору, и ту се родила идеја о поменутом филму.

Наиме, одушевљена пределима (посебно Гостиљским водопадом) и предусретљивошћу људи златиборског краја, Каприс Буре је одлучила да баш у Србији, на Златибору сними филм о Божићу. „Божић у Србији“ (Christmas in Serbia) је филм који на један посебан начин приказује божићну трпезу, чесницу, бадњак и уопште традиционалне српске обичаје кроз кадрове америчких филмаџија. Поред Каприс Буре у филму играју и Филип Бојд, Данкан Џејмс, те поједини наши глумци у епизодним улогама.

Иначе, сама Каприс Буре је једна од  најфотографисанијих жена света, телевизијска личност, модел, пословна жена рођена у Америци, а преселила се у Лондон где води своју компанију. У „Божићу у Србији” игра редитељку дебитантског филма чијег главног глумца тражи у снежној Србији, који је, упркос одбијању да се врати филму, упознаје са традиционалним српским Божићем.

„Желела сам да снимим божићни филм, тражила место с доста снега, па на Златибору упознала родни крај Младена Лазаревића кога сам познавала. Будући да сам Американка, а код нас људи не знају много о Србији, Младену сам на тај предлог рекла: ”Ух, не знам”. Али ипак дошла и лудо се заљубила у Златибор, у Србију“, изјавила је локалним медијима Каприс, додајући:

„Могла сам било где у свету да снимим божићни филм, то је за једну од највећих ТВ станица у Америци. Па дошла овде и рекла: ”О, Боже, ово није Србија о којој сам слушала, јер Американци су склони да праве стереотипе, мислим на ратове”. Видела сам овај крај и схватила да морамо овде снимати. Позвала писца, описала јој виђено и лепоту људи и места, што је она уградила у прелепи сценарио. Желим да свет види праву Србију, прави Златибор. Посебан утисак на мене је оставила нетакнута земља, вода је и даље свежа, земљиште још увек добро, не сећам се да ли закључавам врата кад сам овде….Људи су тако љубазни. Ја сам одрасла не верујући никоме, а онда дошла овде где се можеш руковати и то је договор, не треба вам уговор. Код вас је искрено као што је било пре 50 година, а ипак модерно. Највреднији ми је тај осећај поверења у људе, не осећам да људи желе да ме искористе. Путовала сам широм света, а то нигде нисам видела. Сви су овде веома предусретљиви. Већ сам гледала куће у околини, пре него што Златибор постане светски „бум” после овог филма. Прво ће бити приказан у Америци, а затим долази овде, највероватније следеће године. Кад добијем датум приказивања долећем и направићемо велику премијеру и прославу“, нагласила је за локалне медије Каприс Буре.

Американка је одушевљена Златибором

О познанству са славном глумицом Младен Лазаревић је навео да се то десило прошле године у Шпанији, где је завршавао један од пројеката везаних за њу. У почетку је глумица мислила да је он Чех, али јој је брзо објаснио да је из Србије.

„Била је знатижељна да јој објасним где је то и пожелела да дође овде, први пут у Србију. Учинила је то минулог лета, дошла са сином, били су смештени код нас у Трнави. Упознао сам их са лепотама целог краја. Била је одушевљена, понеле су је емоције. Уверила се да су људи овде срдачни, земља прелепа, па одлучила да направи нешто што ће макар мало променити не баш добру слику Србије у свету. Није имала сценарио филма „Божић у Србији” већ је на основу личних утисака приликом боравка смишљала радњу. На снимање је дошла цела екипа, много људи из иностранства који раније нису били у нашој земљи. Испочетка их је изненадила наша искрена љубазност према њима, а временом нису крили одушевљење, неки су и поједине српске речи научили.

Филмска екипа има подршку општине Чајетина и Туристичке организације Златибор. Уз помоћ челних људи општине Милана Стаматовића и Арсена Ђурића и директора ТО Златибор Владимира Живановића покренули смо овај пројекат и успешно добили све локације за снимања. Врло сам им захвалан, као и другим мојим земљацима који су допринели да се филм реализује“, изјавио је на Златибору Младен Лазаревић.

(Извор и фотографије портал општине Чајетина)