Светски пад у потрошњи дувана

                Светска здравствена организација саопштила је почетком године, да је број одраслих корисника дуванских производа последњих година широм света у сталном паду.

                Од 1997. године, стопа пушења цигарета међу младима је опала и сада је на историјски најнижем нивоу. Овај пад у великој мери је последица колективних напора који су усмерени на превенцију пушења малолетника. Наиме, једна студија из 2022. године показала је да стопа пушења младих у тој години била 2,1%, а што је 93% смањење у односу на врхунац из 1997. година када је то било 28,3 одсто.

                По подацима Светске здравствене организације у 2022. години, отприлике једна од пет одраслих особа широм света је пушач или је конзумирала друге дуванске производе, у поређењу са 2000. годином, када је једна од три особе била пушач.

Међутим, и док стопа пушења опада у већини земаља, Светска здравствена организација је упозорила да ће смртни случајеви узроковани дуваном остати и даље високи у наредним годинама. Од дуванског дима тренутно умире више од осам милиона људи, укључујући и око 1,3 милиона непушача који су изложени пасивном пушењу.

                Што се тиче Србије, цигарете користи 27,1 одсто становништва старијих од 15 година.

                Мере контроле дувана које су имплементиране у свету у различитом обиму и које су довеле до смањења учесталости коришћења цигарета међу одраслим и адолесцентима, не дотичу превише Србију.

Србија је уз Босну и Херцеговину једна од ретких земаља у којима је пушење у угоститељским објектима дозвољено, иако се ова забрана најављује сваке године.

Нацрт измене закона којим су кафићи и ресторани подељени на делове за пушаче и непушаче је остало само мртво слово на папиру. Кажу, због утицаја дуванске индустрије и угоститеља на државу, који наводе да ће се стриктним поштовањем ових мера кафане затворити. а радна места нестати.

Ово нам говори да људи у Србији и овај 31. јануар – Национални дан без дуванског дима, проводе обавијени мирисом цигарета.