Паори Дебељаче и Ковачице не дају своју земљу за ауто-пут

Изградња ауто-пута Београд – Зрењанин – Нови Сад, односно траса будућег пута, озбиљно је разљутила мештане Дебељаче и Ковачице.

Наиме, Република Србија је 2020. године потписала Меморандум о разумевању и изради планске и техничке документације за изградњу ауто-пута Београд – Зрењанин – Нови Сад са кинеском компанијом „Čajna Šandong Internešnal“. Основни разлог сарадње је изградња фабрике гума „Линг Лонг“ у Зрењанину.

Међутим, иако би ауто-пут по најави креатора овог пројекта требао да привредно оснажи места кроз које пролази, сви не мисле тако.

Паори Дебељаче и Ковачице, који се баве искључиво пољопривредом и који тако прехрањују своје породице, сматрају да се олако одричемо земљишта као јединог природног ресурса у Војводини.

Паори на протесту, фото: Printscreen

                Из тог разлога су чланови Удружења пољопривредника „Евробанат“ из Дебељаче и „Ковачичани“ из Ковачице почетком недеље протестом и блокадом пута исказали своје незадовољство понуђеним просторним решењима.

„На нашој територији ауто-пут иде од Глогоња преко Ковачице, Дебељаче и Делиблата, где је траса најдужа, најскупља и по нас најнеповољнија, јер, узима се прва класа земљишта. Са Министарством грађевинарства и инфраструктуре били смо у почетку у комуникацији, међутим, од јуна прошле година та је комуникација престала са њихове стране, а најављују Измену и допуну просторног плана, односно трасе деонице будућег ауто-пута. Колеге паори из Црепаје преносе нам да ће доћи до одузимања земљишта, а што је неприхватљиво без наше сагласности“, изјавио је за медије Жика Радосављев, председник Удружења „Евробанат“ из Дебељаче.

Жика Радосављев