Златибор: Постављени млекомати са органским млеком  на Торнику

Златиборски еко аграр и Голд гондола, у сарадњи са Иновационим бизнис центром Златибор, реализовали су пројекат постављања млекомата и пратећег суспензора у бару Голд гондоле на излазној станици гондолске жичаре на Торнику. Сам пројекат је део шире иницијативе Европске уније Зелене агенде у Србији, коју, уз техничку и финансијску подршку ЕУ, спроводи Програм Уједињених нација за развој УНДП, у партнерству са Министарством заштите животне средине Републике Србије. Додатна финансијска средства обезбедиле су владе Шведске, Швајцарске и Србије, у сарадњи са Амбасадом Шведске у Србији и Европском инвестиционом банком.

„Млекомат има заменљиву јединицу од 200 литара, а диспенсор који се налази поред млекомата може да складишти боце за млеко и остале производе. Тренутно се у њему налазе производи златиборске млекаре „Наша Златка“ и трудићемо се да буде заступљено што више производа нашег краја са територије општине Чајетина. Ако сада причамо о сиру и кајмаку, овде се могу наћи и органска јаја, суво месо, мед и све што буде произведено, а да задовољава прописане стандарде. Тренутно смо понудили сиреве“, нагласио је директор Златиборског еко аграра Марко Марић.

Млекара „Наша Златка“ обради 1.000 литара органског млека на дневном нивоу и 2.000 литара конвенционално произведеног млека. У Чајетини је кроз приватну иницијативу постављен један млекомат, овај на врху Торника је први млекомат који поставља „Златиборски еко аграр“, а у плану је постављање још једног млекомата.

„Ово органско млеко је тренутно од пољопривредних произвођача из Јабланице, Стубла, Доброселице и Мушвета, а у процесу конверзије на органску производњу млека и млечних производа су пољопривредни произвођачи из Шљивовице и у Бранешцима.Очекујемо да ће ова иницијатива додатно подстаћи развој органске пољопривреде на територији општине Чајетина и промовисати здравије изборе међу потрошачима“, додао је Марић.

Директор Марић је истакао да је ово одличан пример добре праксе предузећа општине Чајетине и да је идеја да се увеже све оно што је логично, на корист посетилаца Златибора и овог краја, али и локалног становништва и произвођача са територије општине Чајетина.

Испред другог партнера у реализацији пројекта постављања млекомата на Торнику, директорка „Голд гондоле“ Бојана Божанић је рекла да је овде реч о интегрисаном туристичком производу и да је циљ Голд гондоле да заједно раде са својим партнерима и сарадницима из других јавних предузећа и установа Општине Чајетина и да тако промовишу производе са Златибора. „Млекомат који смо поставили би требало да буде само један део слагалице у понуди традиционалних локалних производа посетиоцима Златибора и циљ нам је и да кроз друге производе имамо наш „јестиви сувенир“. Гости који шетају у близини излазне станице или седе у нашем кафићу на Торнику, виде неку од крава које врло често пролазе поред гондоле и знаће да је то млеко управо од тих крава. Да то није нека прича или бајка и да је то заиста тако“, рекла је директорка Божанић.

Управо са овог подручја долазе грла стоке од којих је ово органско млеко прерађено, појаснила је Божанић, а у скорије време ћемо имати и чаше из којих ће ово органско млеко одмах моћи да се конзумира јер је оно пастеризовано. Ово се одлично уклапа у све оно што радимо на плану развоја туризма, развоја пољопривреде и на спајању свих ових привредних грана и области како бисмо у понуди имали један квалитетан производ са Златибора, закључила је Бојана Божанић.

(Извор и фотографије Општина Чајетина)