Банатско Ново Село: Радио-аматери основали Радио – клуб „Банат“

                Једна од особености друштвеног живота Банатског Новог Села свакако је и дуга традиција радио-аматеризма.

Наиме, већ након Другог светског рата основана је у селу секција радио-аматера која је бројала око 80 чланова. Међутим, услед недостатка адекватних просторија она се веома брзо и угасила. До поновног отварања секције дошло је 1978. године, и она је почела са радом у просторијама Основне школе „Жарко Зрењанин“. Радио уређај за ову секцију обезбедио је Секретаријат за народну одбрану Скупштине општине Панчево. Чланови секције били су основци, средњошколци, студенти, а нашао би се ту и неки пољопривредник. Немамо података до када је секција радила.

Чланови Радио-клуба “Никола Тесла” 1999. године

Први Радио – клуб у Банатском Новом Селу основан је 1997. године, позивног знака YU7BCG, и звао се „Никола Тесла“. Клуб је окупљао око тридесетак радио-аматера, а на његовом челу били су Јонел Царан, Зоран Лауташ и Јонел Анкајцан. Клуб је радио при Дому културе, а опрему су чиниле две радио станице. У току НАТО агресије на нашу земљу 1999. године чланови Радио-клуба „Никола Тесла“ дали су свој велики допринос у оквиру Радио-мреже за опасност, а о чему смо већ писали на нашем порталу. Појавом интернета и друштвених мрежа овај вид повезивања људи је спласнуо и клуб је угашен.

Да је „ген“ радио-аматеризма у Банатском Новом Селу итекако присутан говори податак о иницијативи, односно о самој обнови рада радио – клуба. Наиме, група радио-аматера одржала је средином фебруара месеца ове године Оснивачку скупштину Радио – клуба „Банат“ Банатско Ново Село. Од 26. марта клуб је и званично регистрован у АПР-у.

По речима Михајла Чигоје (позивни знак YU4CMB), једног од иницијатора обнове и регистрације новог клуба, „Банат“ се фактички ослања и баштини традицију некадашњег клуба, користиће његову сачувану опрему и документацију, а чине га што стари што нови заљубљеници у радио таласе. Ново име је изабрано из процедуралних разлога, а користиће се и позивни знак – YU7BCG.

„Иницијативу за обнову рада радио-клуба у Банатском Новом Селу подржали су многи. У првом реду људи из Савеза радио-аматера Војводине, Савеза радио-аматера Србије, чланови цивилне радио-мреже, као и многи клубови. На нашој Оснивачкој скупштини био нам је Милан Павлица, секретар Савеза радио-аматера Војводине, Дејан Миленковић, председник радио-клуба из Пожаревца, чланови радио-клуба из Новог Сада, чланови цивилне радио-мреже. Како нам је стигло Решење из АПР-а планирамо да оспособимо стару канцеларију у оквиру Ватрогасног дома где ће бити постављена опрема, станице и антена за клупски рад. Такође, планирамо и поновно покретање репетитора који је искључен по гашењу клуба, а уследиће и унапређење истог са VHF на UHF опсег, нагласио је на крају нашег разговора Михајло Чигоја, председник Радио-клуба „Банат“.

Михајло Чигоја, фото: Банатски добошар