На данашњи дан пре 25 година убијен је новинар Славко Ћурувија

Данас се навршава 25 година од убиства Славка Ћурувије (1949 – 1999), новинара и издавача „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“.

Да подсетимо, Славко Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године током НАТО бомбардовање СР Југославије, у хаустору зграде где је становао, у Улици Светогорској 35 у Београду. Убице су у Ћурувију с леђа испалиле 17 метака.

Тим поводом су чланови Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Удружења новинара Србије (УНС), заједно са члановима породице и представницима опозиционих партија, положили цвеће и запалили свеће.

Пре пар месеци Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио четворицу некадашњих радника Државне безбедности од отпужби за учешће у убиству.

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић је навео да је у случају решавања убиства Ћурувије „правда мртва, али да је истина жива“.

„Сви знамо да су се право и правда разишли. Ви, који држите правду у својим рукама, убили сте ту правду, али је истина жива“, истакао је Ракочевић.

Марко Сомборац, подпредседник Независног удружење новинара Србије је рекао да су се новинари и грађани Србије надали да ће се наћи и казнити извршиоци и налогодавци убиства Ћурувије, али да се уместо тога дешавају нови напади и „хајке“ на новинаре.

(Банатски добошар/Danas)