Књига „Златиборе питај Тару“ пред публиком на Златибору и Бајиној Башти

Синиша Спасојевић, Ранко Милановић, Данијела Ћировић и Биљана Михајловић, својом монографском публикацијом „Златиборе питај Тару“, по реакцији многих, успели су да читаоцима врате дух старих времена, обичаја и легенди са простора Западне Србије.

Сама књига је настала уз подршку Туристичке организације Златибор, ЈП „Национални парк Тара“ и Туристичке организације „Тара-Дрина“ , а који су и организовали њену промоцију.

Прво представљање књиге организовано је у четвртак, 11. априла у Културном центру на Златибору где се бројној публици прво обратио Слободан Мулин, специјални гост, а који је својим гласом прославио чувену песму „Златиборе питај Тару“ и ван граница наше државе.

Друга промоција одржана је у петак, 12. априла у Центру за посетиоце Националног парка Тара, у Бајиној Башти.

На обе ове промоције присутнима су се обратили аутори књиге, као и представници институција које су помогле њену реализацију: Владимир Живановић, ТО „Златибор“, Драгић Караклић, НП „Тара“ и Обрад Павловић, ТО „Дрина Тара“.

Синиша Спасојевић, један од аутора и заменик директора ТО „Тара-Дрина“ је нагласио да је ово књига за будуће генерације и књига о којој ће се тек причати.

„У књизи је можда мало романтично виђење наших легенди, старих заната, приче о прошлости, културно-историјском наслеђу, о туризму. Када смо почели да пишемо књигу, пре свега смо кренули од промоције туризма и са жељом да увежемо наше две туристичке дестинације“, навео је Спасојевић.

Веома занимљиве и едукативне текстове, који доносе обиље информација о Тари и Златибору, приредила је у књизи Данијела Ћировић, туристичка новинарка.

„Имамо две ствари које се везују за Бајину Башту и за Златибор. Дринска регата и сплаварење је традиција Бајине Баште але не знамо да је та традиција заправо настала из потребе тамошњег становништва да се баве одређеном делатношћу и да зараде новац превозећи грађу. Такође, слична прича је и са пршутијадом на Златибору. Нико није смишљао нове рецепте у циљу неких специјалитета већ је то била потреба да се сачува храна за зимски период, за дане кад су ниске температуре и када нема толико хране у околини“, рекла је Данијела Ћировић.

Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор је навео да је ова двојезична књига ( на српском и енглеском) настала као плод добре сарадње ЈП „Национални парк Тара“, ТО „Тара-Дрина“ и ТО „Златибор“ која годинама траје у оквиру туристичке регије Западна Србија и представља искорак у њеном даљем развоју.

„Ово је класична монографија из које могу да се науче многи митови, легенде, обичаји, веровања и неке специфичности и за Златибор и за Тару. По првим реакцијама, критике су позитивне и верујем да ће ова публикација наићи на позитиван одзив, да ће бити све више нових издања и да ће се тиражи повећавати, као и да ћемо наставити добру сарадњу, јер ми у туристичкој регији Западне Србије послујемо веома добро и ово је још један искорак, како би се боље учврстиле везе између Златибора и Таре“, нагласио је Живановић.

(Банатски добошар/Туристичка организација Златибор)