Банатско Ново Село: Коначно отворена реконструисана велика сала Дома културе

Након вишегодишњих напора и обећања коначно је у петак, 10. маја отворена велика сала у једној од најактивнијих културних установа у јужном Банату.

Овој свечаности присуствовао је и сам градоначелник Панчева Александар Стевановић, као и пробране званице из самог места и околине.

На жалост о овој вечери немамо прилог јер се организатор читавог догађаја није „сетио“ нашег портала, а на такав догађај се не иде непозван. Да ситуација буде интересантнија, ни многи други угледни (али политички неподобни) појединци нису имали ту привилегију да присуствују коначном завршетку вишедеценијског пројекта. А о томе ћемо други пут. Ми се враћамо хронологији догађаја која је претходила овој вечери…

Наиме, од изградње Дома културе 1958. па све до 2006. године све најзначајније активности и културни пројекти везани су били за велику салу, а која се временом све више девастирала и тако временом постала неупотребљива. У међувремену, негде већ 2002. године, размишљало се о почетку њене санације и реконструкције.

                Пројекат прве фазе санације велике сале Дома културе урађен је био у лето 2004. године и урадила га је фирма „Архи план“ из Панчева. Санацију су обухватали грађевинско-занатски радови, електроинсталације, машинске и противпожарне инсталације, све у укупном износу од 2.153.000 динара. Почетак радова био је везан за буџет „Дирекције за изградњу и уређење Панчева“, а која је у свом плану капиталних инвестиција Банатско Ново Село на насхватљив начин пролонгирала из године у годину.

У међувремену, тачније 2006. године, услед лоших инсталација и урушавања дела плафона градска грађевинска инспекција наложила је била забрану коришћења велике сале и она је од тада па до данас била ван функције.

Сорин Бољанац, тадашњи директор Дома културе искористио је 2007. године јак сеоски политички лоби (Којића пре свега) да уради измену и допуну Пројекта санације велике сале Дома културе код истог пројектанта, а која је обухватала поптпуну реконструкцију. Вредност послова био је процењен на 34 милиона динара, а пројекат у вредности од 300.000 динара платио је Град. Тим пројектом било је предвиђено да се од велике сале Дома културе направи вишефункционални простор који би могао да различите културне садржаје приближи што већем броју корисника. Иако се ова капитална инвестиција није нашла у приоритетима Града, из буџета је за санацију електроинсталација, вађење влаге, проширење бине и замену дела кровне грађе и црепа издвојено и потрошено 3. 500.000 динара.

Одлуком одборника Скупштине Града Панчева реконструкција велике сале Дома културе у Банатском Новом Селу прешла је 2009. године у потпуну надлежност ЈП „Дирекције за изградњу и уређење Панчева“ Панчево која ће у 2015. години урадити нову процену вредности неопходног улагања.

Међутим, у 2017. години урађен је и трећи пројекат реконструкције велике сале Дома културе, а урадила га је фирма “Хармонија пројект“ из Ваљева (немамо податак о цени пројекта) по коме је вредност инвестиције стигао и до читавих 44.000.000 динара.

У међувремену одлуком Скупштине града Панчева посао реконструкције и санације велике сале Дома културе у Банатском Новом Селу прелази у надлежност Градске стамбене агенције, која, од ребаланса Градског буџета у 2021. години за тај пројекат добија и за Банатско Ново Село намењује 16 милона динара. Сам посао је касније добила београдска фирма „Mito Progress & Construction“ d.o.o. али вредност Уговора нисмо сазнали. Такође нисмо успели да сазнамо и ко је Надзорни орган читавог пројекта. Оно што знамо је да је од ових средства довршена реконструкција и доградња електроинсталација у сали и у изабинским свлачионицама, спуштен је плафон, урађено је ново грејање (на струјне котлове уместо калорифера на нафтне деривате), завршен је под, балкон, оспособљена су противпожарна врата, код некадашњих стубова испод балкона дограђене су две помоћне просторије, набављена су половна седишта-столице (из Центра за културу Панчева који је добио нове)…

На крају треба рећи да је отварање ове сале најављивано претходних година више пута, па и уочи великог Фестивала музике и фолклора Румуна Војводине, а чији је домаћин било управо Банатско Ново Село. С обзиром да су се информације криле (или нису смеле да се објаве) можемо само да претпоставимо који је основни разлог толиког кашњења и коначног завршетка посла.