Чајетина: Отворен 1. Међународни сајам пољопривреде и руралног туризма

        Уз присуство помоћника министра пољопривреде за рурални развој Александра Богићевића, представника Пољопривредних саветодавних и стручних служби из целе Србије, бројних гостију и излагача, у петак, 10. маја отворен је на Златибору први специјализовани међународни сајам пољопривреде и руралног туризма.

Отварајући ову манифестацију Богићевић се захвалио председнику општине Чајетина Милану Стаматовићу, запосленима у Златиборском еко аграру и златиборским домаћинима на идеји око покретања, као и самог организовања сајма пољопривреде и руралног развоја у западном делу Србије, а која је по њему, и окосница наше пољопривреде и туризма.

Упућујући поруку да је овај сајам логичан наставак свих активности које Општина Чајетина предузима како би помогла убрзаном развоју локалних пољопривредних произвођача и лакшем и бржем пласману својих производа, председник Општине Чајетина Милан Стаматовић је нагласио да „овај сајам говори да смо на правом путу, путу на коме развијамо туризам и пољопривреду нашег краја. Упустили смо се у један озбиљан, дугорочан посао да радимо у интересу грађана, јер Србија без села не може напред. Већ више година организујемо наше пољопривреднике да производе на савремен начин и у томе ћемо им помоћи кроз општински Агробизнис центар, који последњих година бележи озбиљне резултате.

Стаматовић је додао да он није класичан политичар, већ становник Златибора који говори о ономе што је животно, што је реално. „Борили смо се да сачувамо и ваше приватно земљиште, да остане код вас, да вам га неко не отима, и са друге стране се боримо да сачувамо државно пољопривредно земљиште. Да оно остане у државном власништву, које би се онда давало приватницима у закуп, а не у власништво“, речи су поруке коју је Стаматовић упутио својим Златиборцима.

Марко Марић, директор Златиборског еко аграра и један од организатора сајма навео је да су „Златиборски еко аграр“ и Општина Чајетина дали све од себе да ова смотра оправда многа очекивања, као и да су се међу домаћим излагачима нашли и излагачи из Северне Македоније, Црне Горе и Хрватске. Марић је изразио и наду да ће ова манифестација постати традиционална.

На Краљевом тргу постављено је било 40 штандова за презентацију пољопривредних производа, а 20 излагача пољопривредне механизације имали су свој простор на паркингу са друге стране језера.

(Банатски добошар/Општина Чајетина)