Доловачка „Кулeнијада“ по трећи пут

Протекле суботе у Дому културе „25. мај“ у Долову одржано је треће такмичење-дружење љубитеља једног од најомиљенијих месних специјалитета – кулена.

Овај сувомесни производ вуче корене из давнина и сматра се да је настао на просторима данашње Војводине, Славоније и Барање. Кулен спомиње и Вук Стефановић Караџић у свом „Ријечнику српског језика“, штампаном у Бечу 1852. године.

На нашим просторима најпознатији су сремски, бачки и петровачки кулен, мада се они мање више производе на сличне начине. Познаваоци припреме ове специјалне кобасице наглашавају да је у његовој изради најважније да се користе најквалитетнији комади свињског меса, и да посебно мора бити добар однос између меса, сланине, соли и паприке.

У току суботњег такмичење у Долову, али може се слободно рећи дружења, своје специјалитете понудили су Бојан Гавриловић (иначе парох Велике цркве), Стево Марковић, Бранислав Николић, Немања Стевић и Воја Миросављевић.

Како званичних судија није било дегустацију и оцењивање донетих узорака (уз бројне друге специјалитете) неформално су вршили Југослав Брзован, Бобан Ракиџић, Саша Милићев, Бојан Стојменов, Аца Стаменковић, Богомир Гићка, Драган Ивановић (локални тамбураш) и Мирослав Првуљ (директор Дома културе).

Да се друштво добро забављало говори и песмица која је том приликом настала из пера Мирослава Првуља:

Идеја ове приче је

да се види ко је јачи!

Да одмере снаге,

Куленијаде оснивачи.

Ој, кулене, кулене,

најлепши си у мене!

Вели за столом одмах лево,

из Петриње, Марковић Стево!

Немања справља кулен,

неуспеха се не плаши!

Да л’ ће тако ученик,

учитеља да надмаши!?

Воја, безброј талената,

у свом бићу крије!

Нико још специјалитете,

његове одбио није!

И Бојан прави кулен,

а прави и добра вина!

Нема таквог попа,

са толико врлина!

Прве суботе после Васкрса,

ова се манифестација прави!

Месни рецепт са Баније,

у Банату да се прослави!