Чајетина – Златибор: Отворен Центар за младе

                На Златибору, атрактивној српској планини широког спектра могућности и садржаја, богатој културном баштином и природним лепотама, од јуче су отворене и просторије Центра за младе.

                По речима Милана Стаматовића, председника општине Чајетина овај савремени вишенаменски простор ће младима локалне самоуправе омогућити да кроз разноврсне активности подстакну своју креативност и да се тако активно припреме за учешће у локалној заједници.

„Општина Чајетина обезбедила је овај простор, да млади имају свој кутак, да се окупљају у пристојном простору, да шире своја познанства, са идејом да се баве и волонтеризмом и хуманитарним радом. Канцеларија за младе из Ужица, која има дугогодишње искуство пружила нам је подршку и овом приликом им се захваљујемо. Не треба се затварати у локалне оквире, потребно је  да покажемо деци како треба да превазиђемо баријере, да ли територијалне, верске, националне, кроз овакве садржаје можемо да градимо светлу будућност нашим будућим генерацијама“, навео је Милан Стаматовић.

                У оквиру свечаног отварања Омладинског центра представљен је и пројекат „Млади заједно“ чија је једна од активности подела омладинских картица младима узраста од 15 до 30 година које стварају могућност остваривања попуста у бројним услужним делатностима.

                Дејана Стевановић, координаторка Канцеларије за младе на Златибору, истакла је да је пројекат „Млади заједно“ покренут са циљем прављења базе података младих, али и да се у исто време афирмишу привредни субјекти да се укључе у мрежу попуста који ће младима омогућити да не живе у потрошачким условима. Уз омладинску картицу младима ће бројне ствари бити приступачније. Велики број привредних субјеката се одазвао овој акцији, па ће млади са територије Општине Чајетина моћи да остварују значајне попусте у одређеним објектима. Попусте одобравају ресторани и кафићи, радње спортске опреме, фризери, козметичари и многи други, али је свакако велики бенефит што ће се овим пројектом омогућити да млади буду више активни у друштву.

                Пружајући подршку новоотвореној Канцеларији за младе Чајетина, координаторка канцеларије из Ужица Марија Маричић, нагласила је да све канцеларије на нивоу Србије функционишу као једна, а све у оквиру Националне асоцијације канцеларија за младе. Навикнути да међу собом деле добре праксе, уважавају туђи рад, али и да деле пројекте који су се показали као пример добре праксе, Канцеларија за младе је пружила подршку чајетинској канцеларији. „Самим тим што смо близу, сматрам да имамо заједнички интерес да младе мотивишемо и на различите начине доприносимо да се они укључују у бројне активности“, поручила је Марија Маричић.

(Банатски добошар/Општина Чајетина)