Златибор: Tродневни Еко форум испунио очекивања

                Компанија „Возим на струју“ Београд је уз подршку Привредне коморе Србије, Центра за менаџмент из Београда, Немачке организације за сарадњу ГИЗ, Хрватског пословног круга, Општине Чајетина, Туристичке организације Златибор и ЈП „Голд гондоле“, организовала тродневни златиборски Еко форум.

                Сам догађај, а који има за циљ подизање еколошке свести на тему рециклаже и управљања отпадом, циркуларне економије, климатских промена, е-мобилности, обновљивих извора енергије, отворио је потпредседник Народне скупштине Един Ђерлек.

                „Србија пуно улаже у пројекте смањивања загађења ваздуха, воде и земљишта и да се мора подизати свест грађана о екологији. Свесни смо проблема које имамо у Србији и она није једина земља која се суочила са проблемима еколошке природе, али Србија улаже значајна средства у њихово решавање“, навео је том приликом Ђерлек.

О значају подизања еколошке свести, али и о актуелном проблему са регионалном депонијом отпада „Дубока“ говорио је Милољуб Албијанић, народни посланик Здраве Србије у Скупштини Србије, који је рекао да су у Народној скупштини одржани састанци на ту тему. „И председница Града Ужица и остали представници локалних самоуправа оснивача депоније су помогли са механизацијом, а и држава са своје стране чини све да проблем буде решен. Као један одговоран човек, апелујем да проблем буде трајно решен и да се на један добар начин одлаже отпад како би људи у свим општинама које гравитирају ка депонији „Дубоко“ квалитетно живели. Средњу школу сам учио у Ужицу, волим тај град и борићу се да његови грађани живе нормалним животом“, истакао је Албијанић.

Испред организатора златиборског Еко форума утиске о почетку рада је изнела Зорана Ђорић, представник компаније „Возим на струју“, која је навела да „у односу на земље окружења, у овој области смо, можда, и напреднији. У односу на Европу јесмо у заостатку, али ако се погледа проблем инфраструктуре, ту се сви сусрећемо са сличним или чак истим проблемима“.

Електро мобилност је садашњост, није будућност, и оно што је сјајно код увођења електричних возила јесу квоте тако да можемо пратити податке о увођењу електричних возила у компанијама. У Србији имамо компанију са 300 електро возила у свом возном парку, тако да не заостајемо за другим земљама, нагласила је првог дана форума Зорана Ђорић.

(Банатски добошар/Општина Чајетина)