Девојачки бунар: Изложба самониклих и гајених гљива

                У недељу, 26. маја у Девојачком бунару одржаће се једна необична манифестација посвећена узгоју гљива, односно гљиварству уопште. И то је прва таква манифестација на територији јужног Баната.

                Организатор читавог догађаја је Удружење „Долина гљива“ из Београда, а које у простору Туристичке организације Алибунар (код дечијег игралишта), најављује богат програм у периоду од 8:00 до 14:00 часова, све са заједничким доручком, изложбом дечијих радова на тему гљива, стручним предавањем и заједничким ручком.

                По речима Драгана Новаковића, председника Удружења „Долина гљива“ очекује се долазак гљивара из Новог Сада, Сремске Митровице и Јагодине, затим представника фирме „Fantastikfungi“ из Београда (који праве тинктуре и препарате од лековитих гљива),  представника Миколошког гљиварског савеза Србије, а свој штанд имаће и Удружење жена „Новосељанке“/“Boboacele“ из Банатског Новог Села.

Плакат манифестације

Такође, навео је даље Новаковић, деца која буду долазила имаће прилику да учествују у креативној радионици (вајање и цртање гљива), а старији посетиоци ће моћи од Снежане Крге из Панчева да чују свашта нешто о гљивама које удружење узгаја. Сви они који донесу своју печурку имаће прилику и да је детерминишу на лицу места.

Драган Новаковић на прошлогодишњој изложби на Иришком венцу

Иначе, „Долина гљива“ броји десетак чланова из Београда, Панчева, Банатског Новог Села, Јабуке и Степојевца.