Девојачки бунар: Одржани „Дани гљива у Делиблатској пешчари“ (фото)

                У недељу, 26. маја у организацији удружења „Долина гљива“ из Београда, а уз подршку Туристичке организације Алибунар, по први пут на овим просторима одржана је манифестација посвећена самониклим и гајеним гљивама „Дани гљива у Делиблатској пешчари“.

                Самој манифестацији претходио је суботњи теренски рад када су чланови Гљиварског друштва „Нови Сад“ недалеко од села Шушара, у околини Црног врха, истраживали (гљиварили) самоникле врсте гљива. Истраживање је настављено и на другим шумовитим теренима Пешчаре, где је пронађено преко 40 врста гљива, међу њима и две веома реткe: Montagnea arenaria (пронађена далеке 1931. године) и Ganoderma. Потрага за самониклим гљивама је настављена и у недељним преподневним часовима, када је пронађено још двадесетак врста, тако да их је на крају било око 67, и све су детерминисане.

                На изложби је поред самониклих било и десетак гајених гљива, а поред поменутих друштава из Београда и Новог Сада присутна су била и друштва из Пожаревца, Костолца, Јагодине, Бора, као и два из Сремске Митровице. Такође, на манифестацији су присуствовали и представници Миколошко-гљиварског савеза Србије и Удружења жена „Новосељанке“/ „Boboacele“ из Банатског Новог Села, као и основци из ОШ „Братство и јединство“ из Панчева (ликовна изложба и радионица).

                Званичан део програма отворио је Драган Новаковић, организатор, а уз то и сам гљивар, који се учесницима прве изложбе самониклих и гајених гљива на простору Делиблатске пешчаре захвалио на учешћу, уз наду да ће ова манифестација постати традиционална.

                Поред изложбе организатор је обезбедио и предавање на тему узгоја, хранљивости, али и бенефиту који пружају лековите гљиве. Предавач је била Снежана Крга из Панчева, иначе подпредседник Удружења „Долина гљива“, уз асистенцију Јелене Милошевић.

                На крају треба рећи и да је генерални покровитељ ове манифестације била фирма „Milagro“ Банатско Ново Село, а да су читав догађај помогли и : „Admido“ Банатско Ново Село, „Makel-Elektro“ Панчево, „Круна-арт“ Владимировац, ГП „Гајић“ и „Маг“ Панчево, „Fantastik fungi“ Београд.

                (Банатски добошар/Долина гљива)