Панчево: Ко је (не)озбиљна опозиција?

                Избори за Скупштину града Панчева (2. јуна) коначно су пробудили политичке посленике града на Тамишу, који, у млакој предизборној кампањи, на разне начине покушавају да се наметну бирачком телу.

                И док се власт помпезно преко контролисаних државних и приватних медија хвали урађеним и пословима које најављује, део панчевачке опозиционе сцене своје драгоцено време троши на доказивање „очинства“ илити права на No.1. у опозицији.

                Посетиoци  друштвених мрежа могли су  да примете да се Коалициона листа „Панчево против насиља – Бирам борбу“, упадљиво труди да себе представи као једину опозициону листу на предстојећим локалним изборима. Они се у кампањи гово и не баве дугогодишњом владавином Српске напредне странке и њиховим нечињењем како у граду тако и у 9 насељених места. А имало би доста тога да се каже… Ова политичка групација чије су поједине чланице сарађивале-биле у власти са Српском напредном странком (демократе у Панчеву и Лигаши у Новом Саду), баве се искључиво  колегама из дела опозиционог миљеа. Наводимо дела, јер, за очекивати је било да се најпре баве листом сличног назива, а за коју је и упитно, ко и како им је скупио потписе за кандидовање. Не, они се баве једном листом која је по свему судећи откровење ових избора, листом која је једна озбиљна алтернатива власти али и смушеним опозиционим странкама у Граду.

Један од примера “колегијалности”

Наиме, поледњих дана нижу се „фаулови“  листе која себе сматра за једину „правоверну“ према Групи грађана „Група“, односно листи „Група Панчево – Ваше комшије“, а све у намери да се она представи као продужена рука режима.

Игор Вуковић

Из тог разлога за саговорника смо потражили Игора Вуковића, носиоца листе „Група Панчево – Ваше комшије“, у намери да нам изнесе своје виђење читаве ситуације.

Да вас питамо отворено, да ли је ваша листа опозиционо настројена или је џокер играч панчевачке власти?

Још пре годину и по дана смо определили свој пут, а он је – позитивна кампања. Имамо узак простор за деловање. Користимо га првенствено за упознавање грађана са нама и нашим програмом. Идеје и циљеви за које се залажемо есенција су нашег деловања. Било би добро за Панчево да је код свих такав случај, али свако нека решава проблеме у свом дворишту. Резултати ће показати који пут је исправнији. Ми смо једина већинска листа која самостално излази на изборе и једина листа од свих 5 које се кандидују којој је централа у Панчеву! Данас сви у Панчеву и 9 насељених места знају да смо за враћање надлежности селима, изградњу канализације где је нема, те увођење бесплатних уџбеника, једног јавног предузећа, као и за формирање панчевачког позоришта. Питање је у основи бесмислено и последица је наратива немоћних људи, који су већином, у неком тренутку од 2012. године били део власти. Наравно да смо опозиционо оријентисани, и да нећемо улазити у власт са актуелним градским руководством. Од 3. јуна донећемо нову културу деловања у скупштини и без обзира на све уважаваћемо све своје колеге. Чак и ако будемо опозиција, а тренутно смо само сви подједнаки кандидати на изборима, трудићемо се да се и из те позиције оствари макар неколико тачака нашег програма.

Зграда Скупштине града Панчева