Београд: Састанак пољопривредника са Александром Мартиновићем 5. јуна

Представници седам пољопривредних удружења: „Стиг“ из Пожаревца, „Удружење произвођача млека Шумадије и Поморавља“ из Адрана, „Наше Млеко“ из Шапца, Удружење за спас и опстанак сточара Западне Србије, „Брестовачки ратар“ из Банатског Брестовца, „Сложни Пидиканци“ из Баваништа, „Северни Банат“ из Кикинде почетком маја тражили су састанак са новим министром пољопривреде Александром Мартиновићем.

Александар Мартиновић

Како су у свом захтеву том приликом навели, на састанку би требало да се разговара о захтевима пољопривредника са протеста из 2023. године, односно о оним захтевима који нису још увек испуњени.

Наиме, ради се о другом делу субвенција по хектару, рефракцији за нафту и убацивању парцела у е-аграр, о субвенцијама за јунице, измени закона о акцизама и ПИО фонду, као и регулисање увоза млека и млечних производа.

Међутим, добар део удружења пољопривредника који су изнели протесте у 2023. години нису међу најављеним гостима министра Мартиновића.

О чеми се заправо ради покушали смо да сазнамо од Драгана Богојевића, председника удружења „Новосељански паори“, а који су били једни од истрајнијих удружења на прошлогодишњим протестима.

Драган Богојевић Вица

„Ми из удружења „Новосељански паори“ заједно са члановима других удружења обуставили смо протесте и блокаде саобраћајница 21. новембра прошле године, а након  договора са Владом Србије да се преговори наставе у Кисачу. Како смо део групације пољопривредника која је изнела прошлогодишње протесте очекујемо позив из Министарства пољопривреде да се види шта је све обећано, а шта реализовано од договора у Кисачу“, изјавио је за Банатски добошар Драган Богојевић Вица.